'Look who is posing now'

Erik Terhorst maakt theatrale monumentale sculpturen, vaak met een kinetisch aspect. In ‘Look who is posing now’ werkt hij samen met Willemijn Calis, Mette Hoekstra en klarinettist Anne Willem aan het thema ‘transformatie’.

Look Who's Posing Now

‘Wanneer we iemand ontmoeten is de eerste indruk heel belangrijk. Wat we de eerste seconden of minuten zien in iemands gezicht, uitstraling en lichaamstaal draagt bij aan het oordeel dat we bewust of onbewust vellen. Maar hoe betrouwbaar is dat? In hoeverre kunnen we iemand ‘lezen’? Want uiteindelijk is wat we denken te zien in de ander ook deels een projectie van onszelf’.

’Look who’s posing now’ is een stuk over kijken en bekeken worden. Het publiek zit comfortabel op de stoel van de beschouwer, voor hen een levensgrote stereoscopische kijkdoos met twee acteurs. Ze worden meegenomen in een kijk- en luisterervaring waarin de verhoudingen steeds verschuiven en niets vaststaat.

Duur: 10 minuten

Over Erik Terhorst

Erik Terhorst maakt monumentale sculpturen met vaak ook een kinetisch aspect. De theatergroep Dogtroep is een inspiratie voor hem. Ook werkte hij lange tijd voor de Nederlandse Reisopera. De voorliefde voor theater is terug te zien in veel van zijn installaties.

Impressie van het werk van Erik, foto's: Paul Clason (Flickr)

Over Willemijn Calis

Willemijn Calis is werkzaam als beeldend kunstenaar en interdisciplinair theatermaker bij TKA (Twentse Kunst Alliantie). Haar werk begint met een verhaal of idee, vervolgens wordt daarbij het passende medium gezocht. Dat kan middels 2d werk, stop-frame animaties, installaties en tekst en theater.

“Onderwerpen waar ik me mee bezig houdt zijn onder meer de cyclus van leven en dood - het continue proces van afsterven en opbloeien - de innerlijke wereld versus de buitenwereld en menselijke relaties. Mijn werk gaat over processen en heeft altijd een zekere snelheid in zich. Ik wil de energie van het maken vastleggen en behouden in het resultaat, de animaties zijn daar een letterlijk voorbeeld van, het uitstellen van het moment dat iets ‘af’ is. Mijn beeldtaal is vaak rauw en ongepolijst.

TKA is een groep makers uit verschillende disciplines (muziek, theater en beeldende kunst) die samenwerken aan discipline overstijgende theatervoorstellingen en andere projecten. Binnen TKA ben ik actief als maker. Ideeën en concepten bedenken en ontwikkelen, teksten schrijven en in projecten meedoen als speler zijn daar allemaal onderdeel van. Het laatste project is een expositie in concordia die je als een voorstelling kan beleven.”

Impressie van het werk van Willemijn:

Over Mette Hoekstra

Mette volgt de opleiding Creative Writing aan ArtEZ in Arnhem. Ze heeft van jongs af aan een passie voor theater. Tijdens een tussenjaar deed ze de vooropleiding theater OOST vanuit ArtEZ in Arnhem.

Impressie van Mette in het theater: